Grensoverschreidend gedrag

Beleid Sociale veiligheid

Grensoverschrijdend gedrag
Wandelkring DIO accepteert geen grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging en tijdens haar wandelingen. Zij streeft ernaar dit te voorkomen door de inzet van vertrouwenscontactpersonen en gedragscodes.
Grensoverschrijdend gedrag kent verschillende verschijningsvormen:

  • Emotioneel grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, schelden, discriminatie, racisme, schreeuwen, intimidatie en chantage.
  • Lichamelijk grensoverschrijdend gedrag, zoals agressie, aanraking en geweld.
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals ongewenste aanraking, seksuele intimidatie, aanranding, seksueel misbruik, verkrachting.

Waarbij de ene vorm als “erger” zal worden ervaren dan de andere vorm, maar het gaat in alle vormen over gedrag waar de persoon die het ondergaat en/of de omgeving waar het plaatsvindt last van heeft.

Vertrouwenscontactpersoon
Het is belangrijk dat we slachtoffers van grensoverschrijdend goed kunnen begeleiden. Dat kan onder andere door melding laagdrempelig te maken en te zorgen dat de persoon zelf, of iemand uit de omgeving, melding maakt of in gesprek gaat met een vertrouwenscontactpersoon. De vereniging streeft naar het inzetten van twee vertrouwenscontactpersonen waar slachtoffers terecht kunnen. Deze vertrouwenscontactpersonen:

  • Bieden de mogelijkheid om vragen te stellen, zorgen te delen en/of incidenten te melden;
  • Bespreken/adviseren wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn maar lossen bovenstaande niet op!
  • Hebben een passende opleiding gevolgd.

Vertrouwens Contact Persoon bij WK DIO is Huub Steins. Hij luistert graag naar u als u ergens mee zit. Huub heeft de benodigde opleiding al gevolgd. Wilt u contact met hen opnemen dan kan dat voor Huub via e-mail h.steins@ziggo.nl of telefoon 06 12 12 23 24. Uiteraard kunt u ook altijd een van de bestuursleden aanspreken.

Gedragscodes
Om aan te geven wat wij gewenst gedrag vinden, heeft de vereniging in een afzonderlijk stuk gedragscodes opgesteld voor bestuurders, begeleiders, commissieleden, vrijwilligers en wandelaars. De vereniging zal bevorderen dat de gedragscodes bij deze personen bekend zijn en zullen worden nageleefd.

Gedragscode voor bestuurders.

  • Zorg voor een veilige omgeving. Schep een omgeving en een sfeer, waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook wordt ervaren.
  • Wees dienstbaar. Handel altijd in het belang van de vereni­ging of andere rechtspersoon en richt je op het belang van de leden en/of deelnemers aan door de vereniging georganiseerde wandelingen.
  • Wees open. Handel zo transparant mogelijk, zodat het eenvoudig is om verantwoording af te leggen en inzicht te geven in je handelen en beweegredenen.
  • Wees betrouwbaar. Houd je aan de regels en afspraken, zoals de statuten reglementen en besluiten van de nati­onale bond. Gebruik informatie alleen voor het doel van de organisatie. Verklaar dat je vertrouwelijke informatie niet voor eigen gewin of ten gunste van anderen gebruikt.
  • Wees zorgvuldig. Handel met respect en stel gelijke behan­deling voorop. Weeg belangen op correcte wijze. Wees zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en functies. Ga zorgvuldig en correct om met vertrou­welijke informatie. Onderbouw bestuursbesluiten goed, zodat er begrip is voor de gekozen richting.
  • Wees een voorbeeld voor anderen en onthoud je van gedragingen en uitlatingen waardoor de wandelsport in diskrediet wordt gebracht. Gedraag je hoffelijk en respectvol, onthoud je van grievende en/of beledigende opmerkingen.
  • Zet je intensief in om ervoor te zorgen dat alle wandelaars, vrijwilligers, commissieleden en begeleiders zich houden aan de reglementen.
  • Neem (meldingen en signalen van) onbehoorlijk gedrag en grensoverschrijdend gedrag serieus. Span je in om het onderwerp integriteit bespreekbaar te maken en te houden. Zorg voor een bepaalde mate van alertheid in de organisatie voor onbehoorlijk en/of grensover­schrijdend gedrag. Stimuleer het melden van onge­wenst gedrag. Treed adequaat op tegen het schenden van regels en normen door wandelaars, begeleiders, vrijwilligers en commissieleden.
  • Span je in om te werken met integere, ondernemers, zaakwaarnemers, leveranciers, sponsoren, etc. Zorg ervoor dat de vereniging intern en extern handelt met personen en organisaties die van onbesproken gedrag zijn. Ga na of een functionaris van onbesproken gedrag is (raadpleeg het Register met tuchtuitspraken seksuele intimidatie), vraag een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan en doe onderzoek in relatie tot de beoogde functie. Doe ook onderzoek naar handelspartners, e.a.
  • Zie toe op de naleving van regels en normen. Zorg dat iedereen de reglementen, de huisregels en gedragscode naleeft.

Gedragscode voor begeleiders, commissieleden en vrijwilligers

  •  Zorg voor een veilige omgeving. Schep een omgeving en sfeer waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren. Hou je aan de veiligheidsnormen en -eisen.
  • Ken en handel naar de regels en richtlijnen. Zorg dat je op de hoogte bent van de regels en richtlijnen en pas ze ook toe. Stel ook je wandelaars in staat om er meer over te weten te komen.
  • Wees je bewust van mogelijke machtsongelijkheid en (soms ook) afhankelijkheid, en misbruik je positie niet. Gebruik je positie niet om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen. Onthoud je van elke vorm van machtsmisbruik, emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrij­dend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanrakingen en/of seksueel misbruik. Geen enkele sek­suele handeling, contact en/of relatie met minderjarigen is geoorloofd. Je hebt een meldplicht over seksuele intimidatie en misbruik.
  • Respecteer het privéleven van de wandelaar. Dring niet verder binnen in het privéleven van wandelaars dan noodzakelijk. Ga met respect om met de wandelaars.
  • Tast niemand in zijn waarde aan. Onthoud je van discri­minerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedrag. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Sluit niemand buiten en wees tolerant.
  • Wees een voorbeeld voor anderen en onthoud je van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht. Gedraag je hoffelijk en respectvol, onthoud je van grievende en/ of beledigende opmerkingen.
  • Zie toe op naleving van regels en normen. Zorg dat iedereen de reglementen, huisregels en gedragscode naleeft.
  • Wees open en alert op waarschuwingssignalen. Wees waak­zaam en alert op signalen en aarzel niet om die door te geven aan het bestuur of de vertrouwens(contact)persoon en/of contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport Nederland.

Gedragscode voor wandelaars

  • Wees open. Als je wordt gevraagd om iets te doen dat tegen je eigen gevoel, normen en waarden ingaat: meld dit, bijvoorbeeld bij het bestuur. Voor vragen en meldin­gen kun je ook terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland.
  • Respecteer anderen. Je hebt respect voor iedereen. Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presen­teert. Geef iedereen het gevoel dat hij of zij zich vrij kan bewegen.
  • Respecteer afspraken. Kom op tijd, meld je (tijdig) af, luister naar instructies en houd je aan de regels.
  • Ga netjes om met de omgeving. Maak niets stuk, respecteer ieders eigendommen. Ruim de materialen op. Gooi afval in de daartoe bestemde afvalbakken.
  • Blijf van anderen af. Raak (buiten de normale sportbe­oefening) niemand tegen zijn of haar wil aan.
  • Houd je aan de regels. Lees de reglementen, de huisregels, deze gedragscode en alle andere afspraken, en houd je daar ook aan.
  • Tast niemand aan in zijn of haar waarde. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedrag. Sluit niemand buiten en wees tolerant.
  • Discrimineer niet. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.
  • Wees eerlijk en sportief. Gebruik geen verbaal of fysiek geweld.
  • Meld overtredingen van deze gedragscode. Meld overtredingen van deze code bij het bestuur en/of de vertrouwenscontactpersoon van de sportvereniging of je sportbond. Voor vragen en meldingen kun je ook terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland. NB: Heeft iemand iets vertrouwelijk met je gedeeld, bel dan bijvoorbeeld met het Centrum Veilige Sport Nederland. We bespreken dan wat je kunt doen.